Λίγα λόγια για εμάς

Τι μας διαφοροποιεί

Είναι λογικό οι γονείς και οι κηδεμόνες παιδιών και εφήβων με διάφορες αναπτυξιακές και άλλες δυσκολίες να μην έχουν πάντα τις απαραίτητες πληροφορίες για να κρίνουν ποιος χώρος είναι ο πλέον κατάλληλος για να καλύψει τις ανάγκες τους. Εμείς, λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν:


Ειδικευόμαστε στις αξιολογήσεις και στις διαγνώσεις παιδιών που γίνονται με έγκυρα και σταθμισμένα διαγνωστικά εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο ότι η δρ Ευφροσύνη Καλύβα είναι επιστημονική συνεργάτης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και έχει τεράστια κλινική εμπειρία. Τα αποτελέσματα αυτών των διαγνώσεων χρησιμοποιούνται και για τον σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων αλλά και για την παρακολούθηση της εξέλιξης του παιδιού.


Παράγουμε και δεν αναπαράγουμε απλώς γνώση. Αν διαθέσετε τον χρόνο να ρίξετε μια ματιά στην κατηγορία δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα μας, θα δείτε ότι έχουμε γράψει βιβλία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Ένα κομμάτι αυτής της δουλειάς έχει γίνει σε συνεργασία με έγκριτους πανεπιστημιακούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Το βιβλίο της δρ Ευφροσύνης Καλύβα για τις εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στον αυτισμό που κυκλοφορεί και στα Αγγλικά από το 2011 αναγορεύτηκε πρόσφατα από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών ως ένα από τα 12 βιβλία της τελευταίας 10ετίας για τον αυτισμό που θα πρέπει κάποιος να διαβάσει. Πολλά αποσπάσματα από το συγκεκριμένο βιβλίο φιλοξενούνται αυτούσια και σε σχετικές ιστοσελίδες (www.autismgreece.gr). Έχουμε συμμετάσχει επίσης σε περισσότερα από 100 Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με προφορικές εισηγήσεις (συχνά ως προσκεκλημένοι ομιλητές).


Επιμορφώνουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εδώ και 15 χρόνια συμβάλλουμε στην επιμόρφωση με ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες άλλες δράσεις τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Η δρ Ευφροσύνη Καλύβα ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το 2000 έως και το 2017 στο Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITYCOLLEGE. Δίδαξε στο Διδασκαλείο Γληνός δασκάλους ειδικής αγωγής από το 2002 έως και το 2012 που έκλεισε πλέον το τμήμα και υπήρξε λέκτορας με καθεστώς ΠΔ/407 στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου δίδαξε και σε προγράμματα εξειδίκευσης 300 ωρών.


Σταθμίζουμε εργαλεία πρώιμης ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Matson από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα μας επέλεξε για να σταθμίσουμε στα Ελληνικά το BISCUIT και το πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ στην Σουδία για να σταθμίσουμε το ATAC. Αυτό είναι πολύ τιμητικό για εμάς εφόσον έχουν επιλεχθεί ελάχιστοι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια σημαντική διάκριση με την οποία θα βοηθήσουμε έμπρακτα τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και τις οικογένειές τους.


 Έχουμε λάβει επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Κάποια από τα προγράμματα αυτά έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλα είναι σε εξέλιξη και έχουμε συν-γράψει και έναν οδηγό στα Ελληνικά για το πως μπορούμε να προσεγγίσουμε παιδιά και νέους που έχουν βιώσει βία και παραμέληση.


Επιδεικνύουμε ευθύνη προς την κοινωνία προσφέροντας τις υπηρεσίες μας δωρεάν σε συλλόγους που ασχολούνται με το παιδί καθώς και σε ορισμένους γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στα παιδιά τους.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια έξωθεν μαρτυρία για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε και έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης και από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι επίσης αυτό που μας κάνει διαφορετικούς.